Hjem / Festerne

Festerne

Købet af Højskamling i 1843 og etablering af Skamlingsbankeselskabet skete med det formål at afholde en årlig folkefest på Højskamling, hvor sprogreskriptet af 14. maj 1840 blev hyldet. Disse første fester er også blevet kaldt sprogfesterne. Siden da har stedet været omdrejningspunkt for mange forskellige fester lige fra majfester, befrielsesfest og sangfester helt frem til i dag. Skamlingsbankeselskabet holder også festerne i hævd i dag, hvor både den årlige generalforsamling og selskabets fødselsdag fejres behørigt med både mad, sang og musik.

 

1843

Den første sprogfest på Højskamling

Den første sprogfest blev afholdt torsdag den 18. maj 1843 fra tidlig morgen. Tanken var, at festen skulle have været afholdt den 14. maj på årsdagen for Sprogreskriptet, men det kolliderede med en helligdag. Derfor blev festen rykket nogle dage.

1844

Grundtvig på Højskamling

Den anden skamlingsbankefest blev afholdt d. 4. juli og datoen var valgt af P. Hiort Lorenzen, da det var den amerikanske uafhængighedsdag. Selv om det var en sommerdag var vejret ikke særligt gunstigt, men klarede og op efter middag.

1913-1966

Majfesterne

Fra 1913 og frem til 1966 afholdt Kolding Gymnasium deres traditionsrige majfester på Skamlingsbanken, hvor skolen drog afsted med Sydbanetoget eller med bus fra Kristkirken.

 

1945

Befrielsesfesten

Det største folkemøde der er afholdt på Skamlingsbanken er fejringen af befrielsen den 24. juni 1945. Det var arrangeret af modstandsbevægelsens Region 3 og havde omkring 100.000 deltagere.

1919-2021

Musik og sangstævner

Flere store sangfester har været afholdt på Skamlingsbanken. Lige fra landssangstævnet i 1919 til Opera på Skamling og Sangerfest i anledning af 100-året for Genforeningen.

I dag

Skamlingsbankeselskabets fester

Skamlingsbankeselskabets DNA er fester, der kredser omkring det danske sprog. Derfor arbejder den nuværende bestyrelse på at videreføre de årlige fester i forskellige udformninger.

Højskamling er som skabt til Festplads. Fordybningen eller Kløften er det ideelle Mødested